מה הקשר בין: קולגן, ויטמין סי, הזדקנות וסחוסים

קולגן הוא כינוי לקבוצה של חלבונים המהווים את המרכיב העיקרי של רקמת החיבור שלנו הנותנת תמיכה ומבנה לתאי הגוף, כ- 30 אחוז מסך החלבונים בגוף הם קולגן.


גידים, סחוסים, עצמות, עור והקרנית- מורכבים מקולגן. הקולגן מייצב את כלי הדם ומערכת העיכול. יש סוגים שונים של קולגן, קולגן מסוג 1 מהווה 90 אחוז מכלל הקולגן בגוף. (TYPE-1 COLLAGEN)


עם הגיל הקולגן הולך ופוחת בקצב של כ 1.5 אחוז בשנה החל מסביבות גיל 30. עם השנים הקולגן שאנו מייצרים מתפרק במהירות ואיכותו ירודה. התהליך גורם למראה העור להזדקן (קמטים, צלוליט, עור דק, צניחת עור, יובש של העור, נשירת שיער וציפורניים חלשות).


הידלדלות הקולגן בסחוסי המפרקים יכולה לגרום לדלקת פרקים (אוסטיאוארטריטיס) ולכאבי פרקים.

הדלדלות הקולגן יכולה לגרום לאוסטיאופורוזיס. הידלדלות הקולגן בכלי הדם וחוסר בויטמין סי יכולים לגרום לכלי הדם ממש להישבר ולדמם.

טרשת עורקים מאופיינת ברובד טרשתי החוסם לאיטו את כלי הדם. הפלאק לעיתים מאבד את יציבותו ויכול לפרוץ ולגרום לקריש דם להיווצר ועקב כך תחסם זרימת הדם בעורק ויגרם אותו התקף לב מפורסם. פגיעה בייצור קולגן ברובד עצמו תגרום לרובד להיות לא יציב ותעלה את הסיכון שלו להתבקע ולפרוץ.


איך למנוע את ההידלדלות הטבעית של הקולגן?


לצרוך קולגן על בסיס יומי! איך?


לאכול מהחי. (מרק עצם, גפילטעפיש..)


למי שלא נוהג למצוץ עצמות ולאכול סחוסים ועדיין מעוניין לצרוך קולגן, מומלץ לצרוך אבקת קולגן. הקולגן באבקה מופק בד"כ מפרות/חזירים/תרנגולות או מדגים. בתהליך ההפקה נלקחת רקמה עטירת קולגן מהחי ומפורקת לחומצות אמינו בודדות על ידי אנזימים בתהליך תעשייתי.

צריכת קולגן בצורת אבקה ידועה בשנים האחרונות כדרך לשפר וליעל את מבנה הקולגן המרכיב את העור. המחקרים שנערכו הראו שיפור בגמישות העור, שיפור בצלוליט, שיפור בקמטים. הגנה מקרינת שמש . מחקרים שנעשו על עכברים הראו שיפור בהחלמה מפצעים.

תעשיית הקוסמטיקה משתמשת שנים רבות בקולגן, אך רק לאחרונה מסתבר שהטיפול הפנימי בקולגן עדיף בהרבה ממריחה מקומית שכן האפקט המושג הוא כלל גופי וכפי שנראה מייד לא רק מוגבל לקולגן שמרכיב את העור.

המחקר מראה גם שקולגן יכול לעזור לאנשים הסובלים מכאבי פרקים. שבעה מחקרים קליניים נערכו לבדיקת השפעת הקולגן על בעיות שונות הקשורות למפרקים. תוצאות כל המחקרים היו חיוביות. מחקר שנערך בארה"ב בדק יעילות של קולגן הידרוליזט באתלטים שהתלוננו על כאבי מפרקים והראה שיפור ניכר בפרמטרים של כאב וטווחי תנועה. נראה שאכילת קולגן מעודדת גם את ייצור הקולגן הנמצא במפרקים וכך נותנת לנו כלי למנוע את תהליך הידלדלות הקולגן במפרקים.

אכילה של קולגן יכולה לתמוך בייצור הקולגן בעור ובפרקים ובעצמות. ובנוסף כשלושים אחוז מקולגן בנויים מחומצת האמינו-גליצין.

המזון העשיר ביותר בגליצין הוא קולגן. במנה מומליצת של 10 גרם קולגן יהיו כ- 3 גרם, כמות הגליצין בביצה אחת כ- 200 מ"ג (0.2 גרם). גליצין משמשת אותנו לבניית חלבונים רבים וגם כמתווכת במערכת העצבים המרכזית . אחד התפקידים החשובים ביותר של גליצין הוא בניית נוגד החימצון הפנימי העיקרי של הגוף – הגלוטטיון.


לאבקת קולגן יש השפעות כלל מערכתיות כמו למשל הורדת לחץ דם, איזון שומני הדם ושיפור המטבוליזם של הסוכר.


לסיכום, היתרונות שיש לג'לטין או לאבקת קולגן: 

  • תמיכה בייצור קולגן בגוף במקומות כמו עור,פרקים,כלי דם. 
  • דרך לצרוך חלבון עתיר בחומצות אמינו ייחודיות כמו גליצין. 
  • דרך לצרוך חלבון נקי מאד וקל מאד לספיגה בהשוואה למאכל חיות משק שמכילות אנטיביוטיקה, הורמונים וסלמונלה. 
  • דרך להתמודד עם הירידה בייצור קולגן עם הזדקנותנו 
*קולגן הדגים הינו הקרוב ביותר במבנהו לקולגן אנושי, מופק מעור דג או מקשקשי דג (המומלץ והנקי מזיהומים).

תגובות

פוסטים פופולריים מהבלוג הזה

בדיקת אמינות: אבחון וטיפול בדלקת פרקים בשיטת ד"ר יונה ליאור

ניסוי - מגה גלופלקס, קארפלקס+msm, עובד או עבודה בעניים?

סאקרו-איליאטיס / ד''ר יעקב אבלין 08.07.08